Grondstoffen schoon, stil en veilig afvoeren

Impact van dit project

 recycle

50 – 60% hergebruik

 secundaire grondstoffen

0,5 – 1 ton CO2 reductie

per deelnemer per jaar

fiets

100% reductie fijnstof

door gebruik elektrische bakfietsen

Probleem: overlast horeca afval in binnenstad Leiden

Hoe kunnen we de negatieve gevolgen van het vele en zware horeca-afval in de binnenstad van Leiden verminderen? De bewoners hebben last van de grote hoeveelheid afvalcontainers op straat, het lawaai en overlast van kraak/pers wagens en de uitstoot van fijnstof en CO2 die deze wagens veroorzaken.

Aanpak

Invoeren van een nieuw logistiek proces van afval scheiden in de horeca (en andere bedrijven) door het dagelijks ophalen van afval met kleine elektrische voertuigen. De verschillende afvalstromen worden hergebruikt door de afvalverwerker. De aanpak is voor de deelnemende bedrijven kostenneutraal.

 

Stakeholders

logo Duurzame Horeca Nederland grijs
logo Leiden
logo Koninklijke Horeca Nederland

HORECA
ONDERNEMERS

ONDERNEMERS
VERENIGINGEN

Looptijd

Januari 2018 – december 2021

Resultaten

  1. 50-60% waardestromen voor hergebruik
  2. Gemiddeld 0,5 – 1 ton CO2 reductie per deelnemer per jaar
  3. 100% reductie fijnstof inzamel-voertuigen
  4. Geen kraak/pers wagens in de wijk
  5. Geen afvalbakken voor de zaak op straat

Lees meer over de succesvolle inzameling met e-bakfietsen

Bakfiets inzamelhelden

Gerelateerde projecten