Tip 1

Voedsel

Inmiddels weet iedereen dat rundvlees (en -zuivel) het meest milieubelastend is en kip het minst. Hoe plantaardiger de menukaart, hoe minder milieuschade. Maar we begrijpen ook dat je niet radicaal de kaart kunt ombouwen naar plantaardig. Daarom helpen wij je graag bij het maken van goede en gemakkelijke stappen naar een duurzame menukaart.

Wat kan jij doen?

Verminder voedselafval met slimme kaart

Door je menukaart aan te passen kun je voedselverspilling grotendeels voorkomen. Met een paar eenvoudige wijzigingen heb je al veel effect.

Groentegerechten eerst

Zet aantrekkelijke groentegerechten bovenaan de kaart bij de voor- en hoofdgerechten, en label deze nooit apart als ‘vegetarisch’. 

Verhouding groente en vlees

Carnivoren vinden 80 gram vlees vaak ook voldoende, mits de andere componenten van een gerecht ook smaakvol zijn. Dit levert volgens een recent onderzoek bijna 20% CO2 besparing op.

seizoensgroenten

Volg het seizoen

Kook vooral met seizoensgebonden, lokale producten. Deze zijn verser en beter voor het milieu omdat het transport korter is. Wil je weten welke groenten je nu kunt gebruiken? Bekijk onze handige seizoensgroenten kalender.

Advies op maat

Duurzaamheidsscan

Wil jij weten waar je staat op de duurzaamheidsladder? Doe dan deze korte duurzaamheidsscan en ontdek op welke punten je je restaurant nog (verder) kunt verduurzamen. Is jouw eindscore groen? Dan ben je al heel goed bezig! Als dank voor je goede werk bieden wij je een plekje aan als duurzame topper op onze consumentensite. Ben je nog niet zo ver dan helpen wij je graag met de volgende stappen naar een duurzamer restaurant. 

Mobiele scan