Tip 4

Waterverbruik

Water is onbeperkt voorradig, toch? Nee, zoet water is schaars, ook in Nederland. In de horeca kan er op dit gebied nog veel winst worden geboekt. Door minder water te gebruiken bij het afwassen, kranen en de wc’s. Maar ook indirect door kraanwater te serveren, de koe van het menu te halen en katoenen servetjes en tafellakens aan het einde van hun levensduur te vervangen door bijvoorbeeld linnen varianten.

Wat kan jij doen?

Schenk kraanwater

Voor een liter Sourcy is 3 liter zoet water nodig. De productie, het bottelen en vervoeren veroorzaakt 300x zoveel CO2 als een liter kraanwater. Kraanwater is de betere keuze, maar hoeveel kun je hiervoor vragen?

Waterbespaarders

Installeer simpele waterbespaarders op de kranen. Deze plaats je in een handomdraai en hiermee bespaar je tot wel 50% op je waterverbruik. 

Oude machines vervangen

Vervang je oude machines door zuinige nieuwere modellen die minder water verbruiken. Dit verdient zichzelf terug.

Duurzame spoelkraan

Installeer een duurzaam spoelsysteem voor het reinigen van je glazen. Dit kan wel tot 20.000 liter water per maand schelen!  

Stap over op vegan

100 gram Nederlands rundvlees kost 650 liter water, rundvlees uit het buitenland kost zelfs 1500 liter. Terwijl voor een Nederlandse kip 180 liter nodig is. ( bron. Voedingscentrum.nl ) Vervang een aantal vlees producten voor vegan.

Gebruik minder katoen

De productie van katoen is enorm waterintensief. Voor linnen, wol en hennep ligt de belasting aanzienlijk lager ( bron milieucentraal.nl )

Advies op maat

Duurzaamheidsscan

Wil jij weten waar je staat op de duurzaamheidsladder? Doe dan deze korte duurzaamheidsscan en ontdek op welke punten je je restaurant nog (verder) kunt verduurzamen. Is jouw eindscore groen? Dan ben je al heel goed bezig! Als dank voor je goede werk bieden wij je een plekje aan als duurzame topper op onze consumentensite. Ben je nog niet zo ver dan helpen wij je graag met de volgende stappen naar een duurzamer restaurant. 

Mobiele scan

Advies nodig van een duurzaamheids expert uit de horeca?

Ben je benieuwd hoe jij mee kan doen aan de verduurzaming van de horeca? Vraag een van onze experts om advies!